Ohjeita asunnon hoitoon

Kaikki huoneistoa ja taloa koskevat akuutit viat, puutteet ja vahingot tulee viipymättä ilmoittaa vikailmoitusnumeroomme p. 020 615 8952.

Kiireettömän vikailmoituksen voi tehdä myös Asukassivujen kautta.
Siirry Asukassivuille tästä linkistä (aukeaa uuteen välilehteen).

Asunnon muutostöistä, remonteista, lisäantenneista ja kevyiden aitojen rakentamisesta tulee neuvotella talon teknisen isännöitsijän kanssa. Isännöitsijöiden yhteystiedot löydät täältä.

 

Kylpyhuone, vesikalusteet ja viemäri

Mikäli wc-pönttö tai hana vuotaa, tulee siitä ilmoittaa heti vikailmoitusnumeroon. Vuotavat vesikalusteet saattavat moninkertaistaa talon vedenkulutuksen tai aiheuttaa vesivahingon.

Kylpyhuone on hyvä kuivata lastalla suihkun jälkeen. Viemärin haju ja hitaasti tyhjenevä pesuallas ovat merkkejä siitä, että hajulukko täytyy puhdistaa. Tarkemmat ohjeet lattiakaivon ja hajulukon puhdistukseen löytyvät asumisoppaasta. Kylpyhuoneiden seinät ovat vesieristettyjä, jonka vuoksi reikien poraaminen ja koukkujen asentaminen seiniin on kielletty 1,2 m etäisyydellä suihkunurkasta.

Ruuantähteet ja viemäriin kaadettu rasva voivat tukkia putkiston, joten kaikki roskat ja ruuantähteet tulee laittaa roska-astioihin.

Lämmitys ja ilmanvaihto

Sopiva huoneenlämpötila on noin 20 astetta. Hyvän yöunen kannalta makuuhuoneessa voi olla hieman viileämpää. Huoneiden lämpötilaa voi säätää patterin säätöventtiilistä. Patterien pinnan lämpötila vaihtelee säädöistä johtuen haalean ja lämpimän välillä. Ilman on kierrettävä vapaasti patterin ympärillä, joten termostaattia ei saa peittää paksuilla verhoilla tai isoilla huonekaluilla.

Parveke

Parveke tulee pitää siistinä, eikä se ole tavaroiden säilytyspaikka. Mattoja tai vaatteita ei tule puistella parvekekaiteen yli, vaan sitä varten taloissa on tuuletusparvekkeet tai puisteluteline. Tupakantumppeja ei saa heittää pihoille, vaan niitä varten on hankittava esim. kannellinen lasipurkki. Paloturvallisuussyistä roihukynttilät ja grillaaminen parvekkeilla on kielletty.

Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä ja kylpyhuoneessa. Raitista ilmaa asuntoon tulee korvausilmaventtiileistä, joita ei saa tukkia. Yleisin syy ilmanvaihdon ongelmiin on poistoilma- tai korvausilmaventtiilien tukkeutuminen.

Liesikuvun rasvasuodatin sekä korvausilma- ja poistoventtiilit tulee puhdistaa säännöllisesti. Puhdistusohjeet näihin löytyvät asumisoppaasta.

Pesukone

Pesukoneiden asentaminen on hyvä jättää ammattilaiselle, jotta liitännät ovat varmasti paineenkestäviä. Astianpesukoneen alle on laitettava suojakaukalo. Asentamisen yhteydessä puretut kalusteet on asennettava takaisin paikoilleen pois muutettaessa.

Vesihanan tulee olla suljettuna silloin, kun pesukone ei ole käytössä. Pesukonetta ei tule jättää päälle valvomatta.

Sähkölaitteet

Asukkaat vaihtavat palaneet lamput, loisteputket ja sulakkeet omalla kustannuksellaan itse. Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset tulee sen sijaan teettää sähköalan ammattilaisella.

Vastuunjakotaulukosta voi tarkastaa, kuuluuko työ asukkaalle vai Kouvolan Asunnoille.

Kodinkoneet vaativat säännöllistä puhdistusta. Puhdistus lisää laitteiden käyttöikää sekä vähentää sähkönkulutusta. Pakastin on hyvä sulattaa muutaman kerran vuodessa, jos siinä ei ole automaattisulatusta. Sulamista on valvottava, ettei sulamisvesi valu lattialle.  Jääkaapin pohjalle voi kerääntyä vettä, jos sulavesiputki tukkeutuu. Sen vuoksi on myös hyvä varmistaa, että putki toimii.

TV ja Internet

Lähes kaikkiin Kouvolan Asuntojen asuntoihin kuuluu Elisan kaapeli-tv:n lisäksi vuokraan sisältyvä laajakaistayhteys 25 Mbit/s. Saat nettiyhteyden käyttöösi tekemällä maksuttoman liittymätilauksen Elisalta.

Tee maksuton tilaus näin

  • Nettisivuilla elisa.fi/netti/netti-kotiin/ täytä osoitekentät ja valitse ”Elisa Netti kotiin S”
  • Elisan myymälä / Kauppakeskus Veturi, Kouvola sekä Elisan myyntipiste / Prisma, Kouvola
  • Asiakaspalvelu palvelee numerossa 010 190 240 (ma-pe 8-18)

Lisämaksusta voi tilata myös maksullisia kanavapaketteja, lisäkanavia tai suurempia nopeuksia.