Lämmitys

Taloissa on yleensä vesikeskuslämmitys. Pattereiden termostaatit pitävät automaattisesti huoneiston lämpötilan tasaisena. Huoneiston lämpötilaa voi säätää patterin säätönupilla.

Sopiva huoneenlämpötila on noin 20 astetta. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman alempi. Jos huoneiston lämpötila laskee lämmityskaudella alle 19 asteen tai nousee yli 23 asteeseen, eikä tilanne korjaannu huoneistokohtaisella säädöllä, tulee ottaa yhteys vikailmoitusnumeroon 020 615 8952. Asunnon lämpötila mitataan keskeltä huonetta tai sisäseinältä noin metrin korkeudelta.

Termostaattiventtiiliä ei saa peittää paksuilla verhoilla tai suurilla huonekaluilla, vaan ilman on kierrettävä vapaasti patterin ympärillä. Patterien pintalämpötila vaihtelee lämmityskaudella termostaattisäädöstä johtuen haalean ja lämpimän välillä.

Ilmanvaihto

Kiinteistön ilmanvaihto toimii koneellisesti joko normaali- tai tehosteteholla. Useimmiten ilmanvaihto on säädetty toimimaan tehosteteholla 3-4 kertaa vuorokaudessa. Osassa kiinteistöjä ilmanvaihto on huoneistokohtainen, jolloin asukas ohjaa ilmanvaihtoa liesikuvussa olevien kytkimien avulla. Kytkintä on pidettävä vähintään 1-asennossa. Huoneistossa oleskeltaessa sitä on pidettävä 2-asennossa, ruoanlaiton ja suihkussa käynnin aikana on suositeltavaa käyttää asentoa 3 tai 4. Tarkista kuitenkin huoneistossasi olevat huoneistokohtaiset ohjeet.

Katolla oleva huippuimuri imee ilmaa keittiössä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa olevien poistoilmaventtiilien kautta. Niiden säätöä ei saa muuttaa, koska silloin koko talon ilmanvaihto menee sekaisin. Asuntoon tulee raitista ilmaa ikkunoiden yläpuitteista tai raitisilmaventtiilien kautta. Näitä korvausilmareittejä ei saa tukkia. Yleisin syy ilmanvaihdon ongelmiin on poistoilmaventtiilien tai korvausilmaventtiilien tukkeutuminen tai tukkiminen. Poistoilmanvaihdon toimivuutta voi testata paperinpalan avulla. Aseta paperinpala poistoilmaventtiilin päälle. Sopiva ilmavirta pitää paperin paikallaan.

Poistoilmakanavaan liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälkikäteen.

Laitteiden puhdistus

Poistoilmaventtiilien ja liesituulettimien rasvasuodattimen säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaalle.

Poistoilmaventtiilin rungon ja lautasen väliin kertyy ajan mittaan pölyä, rasvaa ja likaa. Venttiili irrotetaan kehikkoineen kiertämällä kehikkoa vastapäivään ¼ kierrosta. Venttiili puhdistetaan miedolla pesuaineliuoksella ja harjalla. Puhdistuksen yhteydessä venttiilin säätöä ei saa muuttaa. Venttiili kiinnitetään kiertämällä myötäpäivään.

poistoilmaventtiilin_puhdistus.jpg

Liesituulettimen metallinen rasvasuodatin puhdistetaan säännöllisesti joko tiskiharjalla ja tiskiaineella tai astianpesukoneessa.

rasvasuodattimen_puhdistus.jpg